Trawa Pszeniczna

Sok z trawy pszenicznej produkuje się z liścieni (młodych liści) pszenicy zwyczajnej Triticum aestivum. Trawę hoduje się do momentu osiągnięcia fazy krzewienia, podczas której osiąga najwyższą wartość odżywczą a następnie jest ona ścinana i pakowana. Spożywa się ją w postaci świeżo wyciśniętego soku i tylko w takiej wykazuje najsilniejsze działanie pro zdrowotne. Osoby spożywające trawę pszeniczną stwierdzają, że ich poziom energii znacząco wzrasta, skóra się rozjaśnia, a choroby, kaszel i alergie łagodnieją.

Najważniejsze fakty dotyczące trawy pszenicznej

  1. 50 ml soku z trawy pszenicznej posiada taką samą wartość odżywczą, jak 1,5 kg zielonych liściastych warzyw.
  2. w trawie pszenicznej znajduje się 90 składników mineralnych, w tym potasmagnez, sód, i wapń.
  3. trawa pszeniczna zawiera enzymy takie jak oksydaza cytochromowa, proteazy, amylazy, transhydrogenaza i lipazy.
  4. trawa pszeniczna zawiera 19 różnych aminokwasów.
  5. sok z trawy pszenicznej wspomaga produkcję krwinek czerwonych w organizmie, tym samym zwiększając dotlenienie krwi.
  6. trawa pszeniczna zawiera dużą ilość witaminy C.

Zalety zdrowotne trawy pszenicznej

Możemy wyróżnić cztery główne zalety zdrowotne trawy pszenicznej:

1. Chlorofil

Wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia ustaliło, że chlorofil w trawie pszenicznej jest praktycznie identyczny z tym w hemoglobinie znajdującej się w ludzkiej krwi. Jedyną różnicą ustaloną między nimi jest to, że centralnym pierwiastkiem w chlorofilu jest magnez, a w hemoglobinie żelazo.

Duże podobieństwo między hemoglobiną i chlorofilem sprawia, że organizm może z łatwością wytworzyć z chlorofilu hemoglobinę. Przyczynia się to do wzrostu liczby krwinek czerwonych, dzięki czemu dostarczanie tlenu i innych składników odżywczych jest bardziej wydajne.

Badania wykazały, że chlorofil może produkować krwinki czerwone, poprawiać ciśnienie krwi poprzez rozszerzenie żył, usuwać dwutlenek węgla i przyspieszać przemianę materii. Obok wielu innych korzyści spożycie chlorofilu jest wspaniałym sposobem na uzyskanie dodatkowej energii i alkalizowanie krwi.

Chlorofil może służyć w ochronie przed czynnikami rakotwórczymi bardziej skutecznie niż inne pokarmy. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że spożycie trawy pszenicznej obniża absorpcję czynnika rakotwórczego, a jednocześnie wzmacnia komórki, neutralizując substancje toksyczne oraz oczyszczając takie narządy jak np. wątroba.

2. Oczyszczanie organizmu

Trawa pszeniczna ma szczególnie korzystny wpływ na oczyszczanie organizmu. Wykazano, że trawa pszeniczna w postaci proszku i soku stanowi „pełnowartościowy” produkt spożywczy, co oznacza, że dostarcza ona do organizmu niemalże wszystkich składników odżywczych, które są potrzebne do uzyskania energii i do przetrwania. 

Trawa pszeniczna dostarcza organizmowi witamin E, C oraz B, a także karotenu, niezbędnych przeciwutleniaczy pomagających usuwać wolne rodniki z organizmu. Substancja ta jest też znana ze swojej niezwykłej zdolności do oczyszczania przewodu pokarmowego, krwi oraz narządów wewnętrznych.

Ponieważ trawa pszeniczna zawiera dużą ilość saponiny, pobudza ona układ limfatyczny, usuwając w ten sposób toksyny z komórek ciała. Badania wykazują, że trawa pszeniczna umożliwia organizmowi oczyszczanie z substancji toksycznych poprzez stymulowanie usuwania kwasów skrystalizowanych, kału, a także stwardniałego śluzu. Stanowi ona skuteczną i szybką metodę na pozbycie się zbędnych elementów, jaki i na wytworzenie środowiska bogatego w składniki odżywcze.

Trawa pszeniczna to doskonały wybór zarówno w celu oczyszczenia organizmu, jak i do wprowadzenia stałej zmiany w diecie.

3. Aminokwasy

Wykazano, że trawa pszeniczna zawiera dużą ilość aminokwasów, które są niezbędne w produkcji białka. Są one również konieczne do regeneracji i wzrostu komórek ciała. Z tego powodu wielu profesjonalnych zawodowych kulturystów oraz osób, które dążą do zwiększenia masy mięśniowej przyjmuje sok z  trawy pszenicznej po codziennym treningu.

Sok z trawy pszenicznej zawiera liczne aminokwasy, w tym serynę, argininę, abscysynę, kwas asparaginowy, lizynę, alaninę, glicynę, metioninę, tryptofan, leucynę, walinę oraz fenyloalaninę.

4. Wzmocnienie systemu odpornościowego

Wykazano, że trawa pszeniczna ma właściwości ochronne i zwalcza określone choroby. Organiczny sok z trawy pszenicznej bardzo skutecznie wzmacnia system odpornościowy, co umożliwia organizmowi zwalczanie różnorakich dolegliwości i chorób, jak i szybszy powrót do zdrowia. Trawa pszeniczna jest wspaniałym źródłem beta-karotenu, który zawiera wiele witamin B oraz witaminy E, K, H oraz C. Posiada też ponad 90 minerałów i 19 różnych aminokwasów. Trawa pszeniczna ma również w swoim składzie różne enzymy, spośród których wszystkie wspomagają rozpad tłuszczów, odchudzanie i wiele innych funkcji biologicznych.

Kilka zalet zdrowotnych trawy pszenicznej wynika z faktu, że stanowi ona świeży pokarm. Ze względu na jej właściwości antybakteryjne, spożywanie trawy pszenicznej może prowadzić do oczyszczenia z substancji toksycznych zarówno krwi jak i komórek limfatycznych, jak również usunięcia toksyn i trucizn z organizmu w skuteczny i wydajny sposób.